Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2006

Human Trafficking 2 - Πελάτες είμαστε όλοι

Ακόμη κι αν δεν πηδάμε αλλοδαπές σε επαρχιακά κωλόμπαρα.
Ακόμη κι αν δεν πηγαίνουμε στην Ταϊλάνδη για σεξοτουρισμό με ανήλικα.


Αρκεί να αγοράζουμε κάτι που έχει παραχθεί από θύματα της επικερδούς αυτής βιομηχανίας.

Πριν από χρόνια είχα δει στις ειδήσεις ρεπορτάζ από μια ασιατική χώρα. Ο σεισμός είχε ισοπεδώσει τα πάντα. Οι κάτοικοι μάζευαν τους νεκρούς τους από τα συντρίμμια. Ξαφνικά ο φακός έδειξε μια ομάδα ανθρώπων που ΧΟΡΕΥΑΝ πάνω στα συντρίμμια ενός εργοστασίου. Ήταν το εργοστάσιο παραγωγής αθλητικών ειδών ενός global brand κι αυτοί που χόρευαν ήταν οι εργάτες. Δεν το χωρούσε το μυαλό μου πώς αυτοί οι άνθρωποι μέσα στην καταστροφή, μέσα σε τόσο πόνο και παρά το ότι είχαν χάσει τη δυνατότητα να βγάζουν ένα κομμάτι ψωμί γιόρταζαν! Γιόρταζαν που επιτέλους δεν ήταν υποχρεωμένοι να δουλευουν υπό άθλιες συνθήκες, που επιτέλους είχαν -με τραγικό έστω τρόπο- κερδίσει την ελευθερία τους.

Δεν αγόρασα ξανά ούτε μισή κάλτσα από το global brand.

Είμαστε όλοι λίγο πολύ ευαισθητοποιημένοι ως προς τις πρακτικές των εταιρειών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε στις πρακτικές των εταιρειών απέναντι στην ίδια την ανθρώπινη αξία (που σε μερικά μέρη του πλανήτη είναι μικρότερη από την αξία της ζωής της γάτας μου???)




Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών των 1,000 μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως.
Κάθε εταιρεία που υπογράφει τη Συνθήκη συμφωνεί να επιδεικνύει zero tolerance σε πρακτικές human trafficking.

Δείτε τη λίστα εδώ Θα βρείτε και κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτά από το business cοmmunity. To θέμα είναι αν εμείς, οι πελάτες, θα προτιμήσουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν που έχει παραχθεί σε zero tolerance συνθήκες ή θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε προϊόντα καταπίεσης, από άγνοια ή απλώς επειδή είναι φθηνότερα.

Ετικέτες

6 Comments:

Blogger Jason said...

Είμαστε αρκετά συνειδητοποιημένοι και απέναντι σε αυτό.
Απλώς είναι αρκετά δύσκολο να ψάξει κανείς πώς παράγεται το κάθε προϊόν και τι πρακτικές χρησιμποιεί η κάθε εταιρία. Ειδικότερα στις μέρες μας δεν έχει χρόνο κανείς να ασχοληθεί αρκετά.
Είναι κάποια προϊόντα που είναι ύποπτα και για τα οποία έχει κανείς το νου του.
Δεν μπορεί, όμως, δυστυχώς, να έχει πλήρη ενημέρωση και άποψη για ό,τι κυκλοφορεί γύρω του. Ή δεν προσπαθεί, τέλος πάντων.
Ή και δε θέλει μερικές φορές.

12/15/2006 9:08 μ.μ.  
Blogger Agobooks said...

Μετά τη ψηφοφορία (12/12/2006) από την πλειοψηφία στη Βουλή της Αλβανίας, η χώρα δεν έχει πλέον την Ακαδημία των Επιστημόνων! Αργά τη νύχτα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης(;) «Για την Ακαδημία των Επιστημόνων» με 75 ψήφους υπέρ(!) 2 κατά και 3 παρών! Σύσσωμη η αντιπολίτευση, απείχε της διαδικασίας, διαμαρτυρόμενη για το πρωτοφανές αυτό γεγονός. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, εκλιπαρούσανε, θεωρώντας την πράξη αυτή ως έγκλημα κατά της επιστήμης, η κυβέρνηση ωστόσο επέμενε και κατάφερε τελικά, να κλειδώσει τις πόρτες τον Ερευνητικών Ινστιτούτων που ήταν υπό την Ακαδημία!
Οι βουλευτές του PBDNJ(Κόμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) Spiro Peçi και Leonard Solis ήταν αυτοί που ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου και οι Leonard Demi(PD), Ymer Tola(PDK, Niko Nerenxi(PAA) δήλωσαν παρών!
Παρακαλώ πολύ, αν το γεγονός αυτό σε αγγίζει κι εσένα, είτε κάνε μια αναφορά είτε ανέβασε την είδηση στο δικό σου μπλογκ! Έτσι, η φωνή της διαμαρτυρίας, θα δυναμώσει και θα κάνει τους παχύδερμους και αυταρχικούς κυβερνώντες στην Αλβανία, να σκεφτούνε καλά, πριν οριστικοποιήσουν την ειδεχθή τους πράξη!
Φιλικά Ν.Ago

12/15/2006 9:23 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

περαστικά - είσαι πιό καλά σήμερα;;;

ενημερώνομαι σήμερα,
επανορθώνω αύριο.

Καλημέρες.

12/17/2006 11:52 π.μ.  
Blogger Aurelia Aurita said...

Περαστικα κιαπο μενα:)
Δυστυχως δεν ειμαι πια καθολου αισιοδοξη για την ευαισθητοποιηση του κοινου...Η ιδεα του πανεθνικου εμπαργκο ακουγεται πολυ καλη για να ειναι αληθινη σε μια χωρα οπου το επιπεδο"νοιαξιματος για το συνανθρωπο"των περισσοτερων κατοικων ειναι οσο ενος μαρουλιου για ενα αλλο μαρουλι.Χωρια αυτους που η μονη τους ελπιδα επιβιωσης ειναι να αγοραζουν τα φτηνα,αλλιως θα μεινουν ξυπολητοι..
Παρολα αυτα χαιρομαι την προσπαθεια σου.Κιεγω,παρολη την απαισιοδοξια μου,συνεχιζω να πηγαινω στον ψιλικατζη με τη σακκουλα μου απο το σπιτι,για να μειωσω την καταναλωση πλαστικου.
Τοσους μηνες τωρα,κιακομη με κοιταει περιεργα...

12/17/2006 1:59 μ.μ.  
Blogger M&M said...

way to go με το uploading βιντεακίων. At ur service!

12/19/2006 1:31 μ.μ.  
Blogger Lost said...

Eυχαριστώ για τα σχόλια. Ναι, θέλει δουλειά αυτό που λέμε "συνειδητή κατανάλωση". Nαι, πάντα θα υπάρχουν πιο ευχάριστοι πονοκέφαλοι να βάλουμε στο κεφάλι μας. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

@ n.ago: επέλεξες έναν λιγότερο ευχάριστο πονοκέφαλο για το ΣΚ κι έγινε κακός χαμός στη μπλογκόσφαιρα. Εύχομαι να έχει αποτέλεσμα.

@ collateral: έπρεπε να σε κυνηγήσω, αλλά άξιζε τον κόπο, ε? Σ΄ ευχαριστώ darling

12/19/2006 8:57 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker